Korčula

Korčula, povijesno središte otoka, ističe se izuzetno lijepim položajem u Pelješkom kanalu, bogatstvom spomenične baštine i kulturnog naslijeđa te tradicijom pomorstva, brodogradnje, kamenoklesarstva. Rodno mjesto čuvenoga moreplovca Marka Pola.

Turizam na otoku ima dugu tradiciju. Davne 1912. otvoren je prvi moderni hotel Korčula, u zgradi podignutoj 1871. Već desetljećima gosti tog hotela uživaju u promatranju zalaza sunca s hotelske terase, što je poseban doživljaj u rano ljeto. Turističku ponudu čine raznovrstan smještaj, hoteli, apartmani, autokampovi, marina te mogućnost sporta i rekreacije, organizirani izleti te posebno kulturno-zabavni život, gdje već širom svijeta poznate moreška i kumpanija zauzimaju važno mjesto.

Uz gastronomsku ponudu ribljih specijaliteta, ponuda prvorazrednih domaćih vina (pošip, rukatac, grk, plavac) čini Korčulu otokom vina. Korčulanska je kuhinja poznata i po tradicionalnim kolačima, cukarinima, kroštulama, priklama.

U Korčuli ima mnogo teniskih terena, mogu se iznajmiti daske s jedrom i oprema za surfing, može se poći na jednodnevno ili višednevno jedrenje ili plovidbu na jahtama, ili pak na organizirano ronjenje s profesionalnim roniocima.

U kulturno-zabavnoj ponudi poseban doživljaj daje viteška igra moreška. U Korčuli se izvodi od XV. st., a potječe iz španjolskih krajeva. To je borba vojski bijeloga i crnoga kralja za princezu koju je oteo crni kralj.

Poslije žestoke borbe mačevima, kroz sedam bojnih figura i dramatičan dijalog, bijeli kralj pobjeđuje i oslobađa princezu. Borbu prati bojna koračnica koju izvodi limena glazba. Moreška se u Korčuli izvodi obvezno svake godine 29. srpnja, kada se slavi sv. Todor, ali i češće tijekom turističke sezone.

Tradicionalno se u Korčuli održavaju poklade, koje počinju na Tri kralja; Uskrsni tjedan, s procesijama bratovština - posebno je impresivna procesija Velikoga petka. Crkvene su svečanosti još na Blagdan sv. Petra i Pavla (29. lipnja) s paljenjem vatre, svečanosti za Velu Gospu (15. kolovoza) te svečanosti sv. Martina, krštenje mladog vina (u studenome).

Tijekom ljetnih mjeseci održavaju se glazbene smotre, gostuju kazališta i folklorne skupine, održavaju se sportske priredbe, jedriličarske regate.