Blato

Blato je svojom skladnom urbanističkom cjelinom zadivilo mnoge putopisce još u XVIII. st. Središtem mjesta proteže se prekrasan drvored lipa, dug više od 1 km, pa je poseban doživljaj proći njime u lipnju, kada lipe cvatu.

Najljepši se pogled na mjesto i okolicu pruža s ceste koja iz mjesta vodi na južnu obalu, do mora, gdje se može naći udoban smještaj. Tu su slikovite uvale Grščica i Prižba, te Karbuni. Ispred njih nalazi se skupina otoka s lijepim plažama. Na sjevernoj obali nalazi se uvala Prigradica s dobrom lukom.


 


Blaćani su oduvijek držali do svoje tradicije i kulture, o čemu svjedoči 15 društava i udruga koje danas njeguju kulturu i običaje mjesta. Među njima je i Viteško udruženje »Kumpanija«, utemeljeno 1927. Viteška igra od boja, kumpanija, jedna je od prekrasnih blatskih tradicija, a izvodi se obvezno 28. travnja, na Blagdan sv. Vicence, zaštitnice mjesta, čije su kosti, dopuštenjem pape Pija VI. prenesene u Blato prije dva stoljeća.

Kumpanija je viteška borba dviju vojski koje žele pokazati spremnost za obranu svoga doma, a sjećanje je na daleka stoljeća kada je obrana otoka bila u rukama otočne domobranske postrojbe, kumpanije. Pošto mjesni glavar izgovori dopuštenje, vođa boraca, kapitan, počinje s »plesom od boja« kroz više plesnih figura.

Napose je zanimljiv dio igre u kojem zastavnik, alfir, izvodi ples s velikom zastavom. Kad vojnici pokažu što znaju i završi kumpanija, počinje veselje vojnika i djevojaka uz ples, tanac. Kumpanija se izvodi uz svirku mijeha i udaranje u veliki ratni bubanj, a od tisućljetnog običaja žrtvovanja vola odustalo se prije nekoliko desetljeća.

Sve se odvija pred crkvom Svih svetih, na plokati, u sugestivnom ambijentu, gdje se održavaju i druge svečanosti, priredbe i manifestacije.