Vela Luka

Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, voćarstvo, ribarstvo, prerada ribe, prehrambena industrija, brodogradnja te turizam. Priobalni pojas s otočićima (Proizd, Kamenjak, Ošjak i Gubeša) pogodan je za ribolov.

Na regionalnoj je prometnici koja prolazi uzduž otoka. Trajektno pristanište; trajektna veza sa Splitom i Lastovom.

Naseljena u prapovijesti - nalazište Vela spilja iz mlađega kamenog doba. Jednobrodna crkva sv. Ivana u predjelu Gradina spominje se od XV. st.; ima zvonik na preslicu, a presvođena je gotičkim svodom. Župna crkva i zvonik građeni u neohistorijskome stilu.

Uz prekrasnu netaknutu prirodu, Vela Luka svojim gostima nudi i sve prednosti suvremenog turizma, od kvalitetnog smještaja, preko raznovrsne ugostiteljske ponude, u kojoj dominiraju morski specijaliteti i kvalitetna vina, do sportsko-rekreacijskih sadržaja (tenis, jedrenje, jedrenje na dasci i dr.) i obilja zabave.

Mnogi će reći da je najljepša ona hrvatska narodna pjesma koju u ljetnim večerima pjevaju ribari iz Vele Luke. U mjestu se tradicionalno održavaju svečanosti u čast sv. Josipa (19. ožujka) s vjerskim i kulturnim programom.

Široki panoramski vidici, blaga sredozemna klima, čisto more, zanimljiva i bogata kulturna baština, razni sportsko rekreativni i zabavni sadržaji te nadasve ljubazni i gostoljubivi domaćini čine Velu Luku atraktivnim turističkim odredištem.



Vela Spila

Vela spila se nalazi na južnom obronku brda Pinski rat, na 130 m iznad uvale Kale u Veloj Luci, a jedna je od najznačajnijih arheoloških pretpovijesnih lokaliteta na području Europe.

Pronađena arheološka građa pruža dokaze o naseljavanju i o svim oblicima života nekoliko pretpovijesnih ljudskih zajednica koje su se koristile špiljom za svakodnevni život i za pokapanje svojih umrlih.

Tisuće pronađenih ulomaka keramike, cijelih posuda i drugih predmeta predstavljaju nalaze od prvorazredne važnosti.

Otok Proizd

Otok Proizd udaljen je oko pola sata vožnje brodom od centra mjesta i definitivno je biser velolučke obale koji sa jedinstvenom bjelinom svojih plaža, morem boje tirkiza i mirisom slane svježine nikoga od posjetitelja ne ostavlja ravnodušnim!

Bezbroj turista iz svih krajeva Europe godinama su ostali vjerni Veloj Luci i uvijek joj se iznova vraćaju upravo zbog magične ljepote ovog posebnog otočića. Pored malog pristaništa je lociran restoran «Proizd» u kojem se, u ugodnom ambijentu mediteranskog okruženja, nude lokalni specijaliteti, internacionalna jela, osvježavajući napitci i kokteli. «Bili Boci», tri najljepše plaže Vele Luke nalaze se na sjevernoj strani otočića, a do njih vodi nekoliko pješačkih staza.